Xiamen, China: mijn eerste voetstappen en indrukken Zondag 8 november

Mijn kennismaking met Xiamen

Mijn eerste kennismaking met Xiamen en China was: warm, bijna tropisch. Dat blijkt niet normaal te zijn voor deze tijd van het jaar, krijg ik later te horen.
De taxi waarmee ik van het vliegtuig wordt afgehaald, rijdt door een lange tunnel onder de stad door. Pas op het allerlaatst rijdt de taxi bovengronds over een vierbaansweg die langs de Zuid-Chinese zee loopt. Overal oleanders en palmen langs de weg.
Rechts zie ik een kolossaal gebouwencomplex voor universiteit, HBO- en MBO-opleidingen ineen. Met botanische tuin, een grote vijver en een universiteitsziekenhuis.

Aan de zeezijde ligt een residentie met een tiental flats. In een daarvan heb ik een appartement toegewezen gekregen op de 6e verdieping. Langs de weg naar de flat staan veel bomen, waardoor gefilterd zonlicht valt.
Het appartement is heel ruim en prettig en heeft een enorme tafel om aan te werken. Vanuit het appartement zie ik aan de ene kant een stuk zee en aan de andere kant de bomen en omringende flats.
uitzicht appartement van Carien Engelhard in Xiamen, China

Mijn eerste verkenningen

Op mijn wandeling langs het strand kom ik tot mijn verrassing op het Kalligrafieplein. Op de traptreden die van het strand naar dit pleintje leiden, zie ik oude en gevarieerde tekens van vissen uitgehakt. Ze lijken op voorlopers van het huidige symbool voor vis.
traptree-calligrafieplein Xiamen, China
Zuil kalligrafische tekensOp een zuil, die in het midden van het beschaduwde plein staat, zie ik weer andere symbolen. Ook staat er een steen die mij aan een stempel doet denken. Morgen -voordat het te warm wordt – ga ik daar heen om die symbolen na te tekenen met een penseel.

Op de terugweg naar mijn appartement loop ik langs stalletjes waar ze klapperdrank verkopen en mango voor je in stukjes snijden. Er worden ook fietsen voor drie personen verhuurd (resultaat van de 1 kindpolitiek?), hoeden en plastic schepjes. Er zijn eethuisjes waar de vissen in bassins zwemmen. Je kunt aanwijzen welke vis je wilt hebben voor je maaltijd. Het is er druk en er zijn heel veel Chinese toeristen.

Mijn eerste boodschap

Met de buskaart, die ik op de eerste dag heb gekocht met hulp van de (heel aardige en prettige) directeur van CEAC, kan ik op een makkelijke manier naar het oudere deel van Xiamen gaan, waar alle winkels, bank, postkantoor en de winkel met kunstenaarsbenodigdheden zijn. Daar kan ik dus papier en alle andere benodigdheden kopen. Zondags is ook alles open. Prettig.
Mijn eerste tocht alleen zal ik vandaag maken om een briefkaart voor mijn moeder naar het postkantoor te brengen. De briefkaart dient in een open envelop zitten en de postzegel klaar voor gebruik in mijn hand.

Wordt vervolgd