HOME Weina, een bijzondere, jonge Chinese vrouw

Weina, een bijzondere, jonge Chinese vrouw Mijn ontmoeting met Weina, een Chinese fotografe en docent

Liefde in China en Nederlandse directheid

WeinaEind vorige week ben ik met Weina uit eten geweest in het kleine eethuisje waar ik vaak kom. Zij geeft les op de kunstacademie/universiteit in fotografie en video. Weina is afgestudeerd bij een professor, die het traditionele onderwijsprogramma los heeft gelaten. Veel van zijn leerlingen zijn – net als hijzelf – een of meerdere keren in Nederland geweest.

Weina heeft daarna de 2-jarige masteropleiding gedaan aan het Sandberg Instituut in Amsterdam en heeft vervolgens nog 3 jaar in Nederland gewoond en gewerkt. Zij heeft de directheid van Nederlanders leren waarderen en spiegelt zich daaraan. Zij heeft die directheid voor een deel ook overgenomen en directheid daarnaast als methode gebruikt in haar laatste project.

Wij hadden elkaar al op een aantal openingen ontmoet en Weina had het initiatief genomen om af te spreken. Ik wilde graag haar nieuwe boek zien en vond het ook leuk om meer te horen over wat ze precies had gedaan met haar project.
Zij heeft korte straatinterviews gehouden met jonge stelletjes en heeft hen gevraagd hoe ze elkaar ontmoet hebben en of ze trouwplannen hebben. Deze interviews zijn gebundeld in een boek. Er staan prachtige foto’s bij. De teksten zijn in het Engels en in het Chinees.

Weina – ik schat haar eind 20 – is zelf al op een leeftijd dat ze, volgens de geldende normen, al lang getrouwd had moeten zijn. Ze heeft zelf nog geen relaties gehad en ze wordt er vaak op aangesproken dat ze nodig moet trouwen. Er worden zelfs kandidaten voor haar gezocht en naar haar toe gestuurd, en er staat thuis in Binnen-Mongolië al een kant-en-klaar, door haar ouders ingericht appartement op haar te wachten.
Haar moeder is onderwijzeres Chinees en haar vader is kunstschilder. Je zou verwachten – vanuit westers oogpunt gedacht – dat zij door hun opleiding en beroep hier iets anders tegenover staan. Maar nee, die sterke druk op Weina komt ook bij hen vandaan.

Weina: Tell me what love is

boek WeinaWeina heeft 5 boeken laten drukken op mooi papier en die heeft ze aan mensen cadeau gegeven, die belangrijk voor haar kunnen zijn. Hans Aarsman – waar ze al heel lang contact mee heeft – is één van die mensen. Ook Siggi en Ineke Gudmundsson van het CEAC en de redacteur van de Engelse tekst hebben een exemplaar gekregen. Eén boek gebruikt ze om te laten zien aan andere belangstellenden.
Ik ben de eerste die haar boek echt koopt. Volgende week laat ze mijn exemplaar bijdrukken en dan zal ik haar vragen haar handtekening er in te zetten zowel in Chinese karakters als in westers schrift.

Wat Weina is opgevallen in de gesprekken met stelletjes, is de totale onwetendheid bij het overgrote deel van de jonge mensen over wat een relatie is. Liefde is het eerste en korte termijn doel, maar hoe het daarna verder moet?
Ik heb groot respect voor de opstelling van Weina en haar eigen en tegendraadse geest, want dat zal regelmatig niet eenvoudig zijn en vereist moed.

Boek bestellen bij Weina

Mensen die geïnteresseerd zijn in haar boek en tegelijkertijd Weina willen steunen en stimuleren om door te gaan met haar projecten, kunnen mij dit laten weten. Het boek kost 35 euro.
In eerste instantie graag alleen naam, adres en emailgegevens toesturen aan carienengelhard@gmail.com met de vermelding “boek Weina”. Weina weet dan hoeveel boeken er gedrukt moeten worden en zal vervolgens zelf contact met u opnemen over betaling en verzending.

Wordt vervolgd