HOME Weer ‘thuis’ in Xiamen

Weer ‘thuis’ in Xiamen Na een kort verblijf in Hongkong om het visum te verlengen, weer aan de slag

Winter in Xiamen

Ik ben weer terug in Xiamen. Het winterseizoen is onmiskenbaar aangebroken. Opeens is het niet meer zo gek dat ik kniekousen heb meegenomen en dikke sokken aantrek, want aan verwarming doen ze hier niet en de stenen vloer in mijn appartement is koud.
Ik kwam snipverkouden terug uit Hongkong. De herhaalde overgang van de warmte op drukke overdekte straten in combinatie met een harde wind vanaf het water naar de steenkoude airconditioning in het hotel, deed me de das om.

Het visum
De tocht naar het visum bureau in Hongkong heeft me weliswaar 30 dagen verlenging opgeleverd, maar niet de gewenste ‘ double entry’ van 60 dagen. Waarom het me niet gelukt is om dat te krijgen ondanks de zorgvuldig samengestelde formulieren en een officiĆ«le uitnodiging van een handelsonderneming, is mij niet duidelijk geworden. Mij werd wel verteld dat met het visum dat ik nu heb, het niet meer zo moeilijk is om alsnog een verlenging van 30 dagen in Xiamen zelf aan te vragen. Afwachten dus maar, voorlopig kan ik door..

Terug naar het ‘gewone leven’ in Xiamen

De afgelopen maand heb ik veel tijd besteed aan het leggen van contacten en het helder krijgen wat hier mogelijk is in relatie met wat ik graag wil leren, maken en laten uitvoeren. Dat moet in de komende tijd zijn beslag gaan krijgen.
Zaterdag was er in een kleine galerie – onderdeel van een soort broedplaats – een vernissage van een verbluffend knappe tekenaar. Daar ben ik heen geweest met een paar mensen van CEAC.
straatopera in XiamenNa afloop van de vernissage lopen mijn gezelschap en ik naar de overkant van de straat en komen terecht op een pleintje in een doorsnee woonwijk. Aan de ene kant van de straat is een fel verlicht een theater waar buiten op straat een Chinese opera wordt opgevoerd. Recht daar tegenover staat een Chinees Boeddhistische tempel die tevens een rol speelt in de opera. Voordat de opera begint, gaan de zangers en acteurs eerst langs de tempel. Het is me niet helemaal duidelijk of ze daar langs gaan om hun eer te bewijzen of de zegen over hun spel af te smeken. Misschien wel beiden.
De opera begint met het afsteken van veel knallend vuurwerk.

Terug naar de kunst en het leren

Morgen (zondag) ga ik weer aan de slag. Ik ga verder met mijn oefeningen kalligrafie en met het uitwerken van mijn ontwerpen die ik eventueel wil laten uitvoeren in metaal of keramiek.
Om tussendoor een frisse neus te halen, ben ik van plan een wandeling maken over het terrein van de oude universiteit tegenover de residence. Daar blijkt een tunnel te zijn, die dwars door de berg gaat en voert naar de verblijfsruimten van de studenten aan de andere kant van de berg. Deze tunnel is redelijk beroemd, want van binnen helemaal beschilderd met graffiti. Dat wordt gedaan door studenten en regelmatig veranderd.
Dat deze tunnel bestaat, hoorde ik van een kennis uit Nederland, die dit had gevonden op internet. Hier had ik daar tot nu toe helemaal niets van niemand over gehoord.

Wordt vervolgd