Verlekkerd rondkijken en aanraken in de boekwinkel Woensdag 11 november: bezoek aan een boek- en papierwinkel

De boekwinkel

Vandaag ben ik in een boekwinkel geweest. Chinese boeken – die soms een Engelse titel hebben – blijken verder geheel in het Chinees geschreven te zijn.
Tot mijn grote plezier zie ik ook een enorme collectie oefenboeken voor kalligrafie. Van hedendaagse letters, die geoefend moeten worden in een vierkant met twee diagonalen tot oude soepel lopende tekens, tot soepel lopende bochten en slierten.  Ik geloof dat deze wijze van kalligraferen het ‘Grasschrift’ wordt genoemd.
mandarijns-grasschrift
De boeken waar ik zo blij mee ben, kosten voor mijn gevoel bijna niets, omgerekend ongeveer € 7.50.
kalligrafie boeken
boeken-detail
In de winkels met kunstenaarsbenodigdheden en ook in deze boekwinkel is rijstpapier in alle soorten en maten te koop, evenals talloze prachtige penselen en vingerachtige standaards om ze nat en wel in te leggen. Prachtig om te zien en heerlijk om aan te raken.

Kunst en kalligarafie

Afgelopen zomer waren er 8 exposities van Chinese kunstenaars in het Ruhrgebied. Wang Dongling (1945) die in Hangzhou woont, had daar grote werken met inkt op papier. Zijn werk riep bij mij heel vaak associaties op met mijn eigen werk en stimuleerde mijn interesse voor kalligrafie als techniek. Toen ik zijn naam later op Google opzocht, bleek Dongling een internationaal erkende en bekende grootheid te zijn. Altijd goed om te weten wat je nastreeft. Hieronder een foto van een van zijn werken.
Wang-Dongling-Li-Bai-Drinking-Alone-Unaware-of-Sunset-2015-Ink-on-watercolor-paper
Mijn interesse gaat vooral uit naar die vormen met bochten en slierten van het Grasschrift. Met wat ik er tot nu toe van weet, moet eerst degelijk met de vierkanten geoefend worden. Dat snap ik wel. Om te kunnen variëren en er vrij mee om te kunnen gaan en te kunnen spelen, moeten eerst de basisbewegingen en -vormen er goed inzitten.
Morgen ga ik kennis maken met mijn lerares. Ik ben heel benieuwd hoe zij les geeft, of ze Engels spreekt en of het tussen ons beiden een beetje klikt.

Wordt vervolgd