HOME Tekencursus Het lichaam als inspiratiebron

Tekencursus Het lichaam als inspiratiebron

tekencursus Carien Engelhard het lichaam als inspiratiebron
“Zo’n tekeningetje als bijgaand is eenvoudig genoeg van lijnen, doch om als men voor ’t model zit die eenvoudige karakteristieke lijnen te vatten is moeilijk genoeg. Die lijnen zijn nu zo eenvoudig dat men ze met de pen om kan trekken, maar ik zeg nog eens, de kwestie is die grote lijnen te vinden, zodat met een paar strepen of krassen men het essentiële zegt. De lijnen zó te kiezen dat ’t vanzelf spreekt als ’t ware dat ze zo lopen moeten, dat is iets dat echter niet vanzelf gaat.” Vincent van Gogh. Uit: Een leven in brieven 1853-1890 (brief 185).
 
VOOR WIE?

  • Voor iedereen die graag tekent en schildert en/of zich hierin graag verder wil ontwikkelen.
  • Voor iedereen die wil leren hoe het is om (een bewegend) model te tekenen.
  • Voor iedereen die graag nieuwe technieken en mogelijkheden aangereikt wil krijgen.
  • Voor iedereen die het plezier wil ervaren van de eigen ontwikkeling.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om professioneel advies bij de hand te hebben.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om in een inspirerende omgeving te werken.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om in een kleine groep bezig te zijn.

N.B. Ervaring met tekenen of schilderen is voor deze tekencursus nadrukkelijk geen vereiste.

DE LESSEN
Het thema van deze tekencursus is ‘het lichaam’. De eerste twee lessen werken we met een model. Het tekenen van een model begint met durven kijken en leren zien wat er is. Er wordt gewerkt met houtskool, verf, inkt en krijt. Er wordt tevens geëxperimenteerd met andere technieken zoals collage, knippen, snijden en scheuren.

De lessen worden iedere eerste vrijdagmorgen van de maand gegeven vanaf september 2019 van 9.30 – 12.30 uur.
2019 Eerste lesblok: 6 september, 4 oktober, 15 november!!! en 6 december.
2020 Tweede lesblok: 7 februari, 6 maart, 3 april en 1 mei.
N.B. Hoewel beide lesblokken een identieke opbouw hebben, zal het volgen van 2 lesblokken leiden tot meer verdieping van uw werk, meer expressie en een grotere vaardigheid.

6 september/7 februari 2020: Stilstaand en bewegend model
Aandachtspunten: Zien wat er is, lijnen en vlakken in rust en beweging. Er wordt geoefend met kleur en grote kwasten.

4 oktober/6 maart 2020: Bewegend model
Aandachtspunten: Zie wat je ziet, beweging in lijnen, lijnen in beweging. Er wordt geoefend met kleur en grote kwasten.

16 november/3 april 2020: Modeltekening als basis voor experiment
Uw tekeningen uit de voorgaande lessen zijn uw inspiratiebron om te experimenteren met technieken zoals collage, knippen, snijden en scheuren. Daarbij kunt u gebruik maken van verschillende soorten papier, krijt, verf, houtskool, inkt en potlood.

6 december/1 mei 2020: Het eigene in uw werk
U kiest aan welk werk en met welke materialen en technieken u door wilt werken om te komen tot een voor u bevredigend eindresultaat.
 
 
Tekencursus ;Het lichaam als inspiratiebron' in het atelier van Carien Engelhard
 
Download hier de cursusfolder:
Tekencursus ‘Het lichaam als inspiratiebron’, seizoen 2019-2020


OPBOUW VAN DE LESSEN
De lessen beginnen om 9.30 uur met het gezamenlijk drinken van een kopje koffie. Dit geeft u de gelegenheid om op een ontspannen manier de overgang te maken van het dagelijks leven thuis naar de les.
Na de koffie beginnen we als ‘warming-up’ met een aantal aanwezigheidsoefeningen. Op die manier trainen we lichaam en geest en bereiden we ons voor op de aandacht, concentratie en rust die bevorderlijk zijn voor creativiteit en kwaliteit. Daarna worden er korte tekenoefeningen gegeven, gevolgd door lesopdrachten.

DE GROEP EN DE BEGELEIDING
Er wordt gewerkt met kleine groepen van 5 tot 10 deelnemers zodat ik alle cursisten de begeleiding kan geven die gewenst is. Mijn begeleiding is gericht op het individu en de individuele behoefte zodat zowel beginners als gevorderden de aandacht en adviezen kunnen krijgen die zij nodig hebben.
Voor sommige deelnemers betekent deelname aan deze lessen een eerste kennismaking met tekenen en het aanleren en het oefenen van kijk- en tekentechnieken. Meer ervaren deelnemers zullen deze cursus gebruiken om hun vaardigheden verder te oefenen en uit te breiden.
Hoewel iedereen met zijn/haar eigen werk bezig is, leert de ervaring dat het gezamenlijk bezig zijn in een ruimte, deelnemers inspireert tot het uitproberen van andere, soms voor hen nieuwe technieken en een andere manier van kijken. Er heerst een prettige, ontspannen sfeer en meerdere cursisten vertelden mij dat ze iedere keer weer vol nieuwe energie de deur uitgaan.

ATELIER: Atelier Carien Engelhard, Kuiperstraat 78
(hoek IJsselkade), 7201 HK Zutphen
.
KOSTEN
De tekencursus kost per lesblok van 4 lessen €160. Dit bedrag is inclusief koffie of thee, materialen, het gebruik van penselen en gereedschappen. Het cursusgeld is echter exclusief het inhuren van een model. De kosten voor het inhuren van een model worden per keer hoofdelijk omgeslagen.
U kunt zich per lesblok van 4 lessen inschrijven. Schrijft u zich in voor beide lesblokken, dan krijgt u korting en bedraagt het lesgeld € 300 voor 8 lessen.
Na afloop is het mogelijk om samen te lunchen. Kosten: € 5.

N.B. Iedere laatste vrijdag van de maand is er een Open Werkmiddag van 14.00 – 18.00 uur. Kosten: € 8 per uur.
Hier kunnen cursisten van alle cursussen en workshops doorwerken aan werk waaraan men begonnen is tijdens de les. Tevens kunt u deze middag gebruiken om een gemiste les in te halen. Ik ben aanwezig voor begeleiding en advies indien gewenst, maar u bepaalt of u daar gebruik van wilt maken. De prijs is gebaseerd op het gebruik van de ruimte, het gebruik van ezels, tafels en gereedschappen, koffie en thee en voor mijn beschikbaarheid. Eventuele extra materialen worden apart berekend.

AANMELDEN
Graag eerst schriftelijk aanmelden per telefoon of e-mail: 06 16 13 60 11 of carienengelhard@gmail.com.
Nadat uw aanmelding bevestigd is, dient u het cursusgeld over te maken op bankrekening NL44TRIO 078 68 68 872 t.n.v. C. Engelhard. Pas na ontvangst van het cursusgeld is uw aanmelding definitief.

Let op! Het aantal deelnemers aan de cursus is beperkt door de individuele begeleiding en de ruimte in het atelier. Geef u dus snel op.