HOME Reacties workshop

Reacties workshop

reacties-workshop
“Ik was erg moe na de eerste dag. Telkens op een ander been gezet worden door de goed op elkaar aansluitende oefeningen en te leren hoe je ‘anders’ kunt kijken was erg intensief. De tweede dag werd ik daar juist heel energiek en vrolijk van. Ik begin het nu te begrijpen en het helpt me om op een gemakkelijker buiten te tekenen of naar een model te kijken, te zien en te tekenen.”

“Ik vond het inspannend en intensief tegelijkertijd.”

“Er was rust in je lesgeven en goede overgangen in je aanbod. De eerste dag was wel vol, maar ik ervoer het als een onderdompeling, zodat ik op de tweede dag kon zakken.”

“Hoewel ik al meerdere keren heb meegedaan aan een workshop, is het toch iedere keer weer anders. Dat is afhankelijk van het thema en van de samenstelling van de groep. Wat altijd terugkomt, is het ‘plat kijken’, in allerlei variaties Dat vind ik goed en prettig, want dat kun je niet in een keer leren.”

“Opeens snap ik wat een andere manier van kijken, ‘plat kijken’ betekent. Ik zie opeens meer en kan veel beter op papier zetten wat ik wil. Ik merk nu dat er veel te zien is dat een rol speelt in hoe ik iets ervaar, dingen die ik voor de workshop ‘wegzeefde’.”

“Nu ik geleerd heb om de ruimte tussen bijvoorbeeld takken ook als een vorm te zien en niet als ‘niets’, en ook te kijken naar de samenhang en de onderlinge relatie, wordt het kijken veel spannender. Tot mijn verbazing wordt het tekenen hierdoor veel makkelijker en leuker.”

“Ik zie nu dat de spiegelingen van boten in het water een eigen kleur hebben. Ze hebben veel meer vorm onder water dan ik ooit dacht én zag.”

“Ik vond het leuk om te merken dat ik op een andere manier naar mijn werk ging kijken. Ik dacht dat het saai zou zijn om telkens op een vergelijkbare en herkenbare manier van tekenen en collage uit te komen. Nu zie ik dat als fases in de ontwikkeling van mijn tekenhandschrift en dat stemt me vrolijk.”

“Het werken met opdrachten bracht structuur aan. Ik vond het leuk en tegelijkertijd leerzaam om te zien dat iedereen daar op een volstrekt eigen manier vorm aan geeft. Dat wordt ook gestimuleerd door de individuele aandacht die wij als deelnemers krijgen en heeft niets met niveau te maken. Jij let goed op waar de deelnemers vastlopen en je hebt telkens weer een suggestie en/of vraag waardoor we verder kunnen. Ik ervaar de sfeer als ondersteunend en uitdagend.”

“Ik vind het bevrijdend dat er zoveel ruimte is om te beleven wat ik wil.”

“De afwisseling van werken met tekenmaterialen en klei levert mij veel op. Ik leer nu ook hoe ik in een proces van werken terecht kan komen. Alles bij elkaar heeft de workshop me meer gebracht dan ik mij van te voren ooit had kunnen bedenken.”

“Ik ben erg blij dat je mij met klei hebt leren kennismaken. Ik vind het zó leuk dat ik nu een kleicursus ga volgen. Daarna kom ik weer bij je terug.”

“Het werken met zwart en wit brengt me dicht bij mijzelf. Het boeit mij hoeveel nuances ik met de verschillende soorten (zwart) krijt en houtskool kan bereiken. Kleur zou mij afleiden.”

“Ik miste het juist dat we niet met kleur werkten. Wél vond ik het een prettige ervaring dat we met twee soorten klei werkten.”

“Ik begrijp nu wat het betekent om ‘door te werken’ aan een tekening en een (werk)proces in gang te zetten. Daar ben ik erg blij mee.”

“Door mijn tekening af te bakenen met een witte reep papier heb ik nu ervaren hoe ik kan focussen. Daardoor kan ik nu beter kiezen hoe door te werken aan dat deel dat mij het meeste boeit. Ik ga hier nu mee door tot dat ik het gevoel heb dat het “klaar” is. Dat geeft me meer helderheid en ruimte.”

“Het verraste mij dat het tekenen met mijn ‘verkeerde’ hand zoveel expressie in zich had.”

“Door de brok klei minder zwaar te maken en er delen van af te pellen, lukte het me om tot een totaal onverwachte en betekenisvolle vorm komen. Ik denk dat ik door deze ervaring nu ook beter kan werken aan mijn scriptie, waarin ik vastgelopen was. Ik heb er teveel ballast in meegenomen.”

“Ik vind het gezamenlijk begin van de dag met het geven van aandacht aan het lichaam, het staan en de ademhaling, heel prettig. Ik begrijp nu beter hoe mijn lichaamshouding en beweging invloed heeft op mijn tekenen en op mijn kijken.”

“Ik vind het leuk om met elkaar over het werk na te praten. Het ging wel in een heel relaxte sfeer, maar het was niet oppervlakkig en het sneed hout.
Het eten was lekker en goed verzorgd, en het was heel gezellig om tijdens de lunch en de thee te kletsen met elkaar.”

“Ik vond het een goede en ontspannen afsluiting van de dag om na afloop samen nog een (stukje) film over kunst te bekijken.”