HOME Papiersnedes in de metaalwerkplaats

Papiersnedes in de metaalwerkplaats Perfecte transformatie van papiervorm naar bronzen object

Papiersnedes in brons

De drie kleine papiersnedes die in metaal zijn uitgevoerd, zijn klaar. Ik ben perplex hoe snel er is gewerkt en ik ben onder de indruk van de manier waarop zij mijn kleine papiervormen die ik had gemaakt als proef, heel precies en netjes hebben weten om te zetten in bronzen objecten.
Nu ik in de metaalwerkplaats ben, moet ik met hulp van de technische begeleider als tolk, direct besluiten waar ik nog extra buigingen in de vlakke plaat wil hebben. Wij zitten allemaal gehurkt op de grond.

Perfecte welvingen en glanzende oppervlakken

papiersnedes in brons
Een man slaat met een grote houten hamer lichte welvingen in de plaat. Hij buigt de plaat over een rondslingerende balk of over een andere grote ronde hamer heen en slaat totdat de gewenste welving er is.
De man voelt heel goed en tot in de finesses aan hoe die welving perfect te maken. Wanneer ik mijn bewondering hierover uitspreek tegen de werkbegeleider en tolk, haalt deze zijn schouders op. Voor hen is dit niet meer dan routine en dagelijks werk.
En inderdaad, ik heb hier grote beelden gezien, die uit talloze gebogen stukjes zijn opgebouwd, vervolgens aan elkaar gelast en daarna eindeloos geschuurd. Het is bijna ongelooflijk hoe aan die glanzende oppervlakten geen spoor meer te zien is van al dat werk dat er aan vooraf gegaan is.

De afwerking van de bronzen papiersnedes

papiersnedes in brons 2
Er vindt nog een laatste overleg plaats over de plekken waar pinnen aan de achterkant gelast moet worden, om het later aan een muur te kunnen bevestigen. Omdat er niets gepatineerd of glad en glimmend geschuurd hoeft te worden, is het werk morgenmiddag al klaar. Voor – naar Hollandse maatstaven – een koopje.

Ik ben hier erg blij mee. Dit is echt een zeer geslaagd experiment te noemen.

Wordt vervolgd