Home Over mij

Over mij

Ik ben Carien Engelhard (1949) en ben sinds 2002 fulltime werkzaam als beeldend kunstenaar. In 1976 ben ik afgestudeerd aan de Rietveld Academie, afdeling Beeldhouwen. Daarna heb ik eerst jarenlang deels gewerkt als beeldend kunstenaar, deels als psychotherapeut. Mijn training in boeddhistische (meditatie-) technieken pas ik toe in de ‘warming-up’ bij alle lessen die ik geef.
Naast mijn eigen werk als beeldend kunstenaar, geef ik ook cursussen en workshops ‘Tekenen en schilderen’, ‘Werken met klei’ en ‘Kalligrafie als inspiratiebron’ in mijn atelier in Zutphen. Het (leren) kijken met onbevangen blik, zonder vooringenomenheid is daarbij altijd het uitgangspunt.

In mijn kunst staat het onderzoeken der dingen centraal. Ieder kunstwerk maakt deel uit van mijn ontdekkingstocht naar hoe een ding en zijn omgeving ‘echt’ is. Tijdens de waarneming probeer ik blanco te kijken en mijn oordelen en de geijkte manier van kijken op te schorten.
Het maken van beeldende kunst komt bij mij voort uit een behoefte en een verlangen, die niet ter discussie staan.

De inspiratiebronnen voor mijn kunst zijn in de loop der jaren steeds dichterbij komen te liggen. Dat geldt zowel voor de eigen omgeving als voor de thematiek. Wat nooit is veranderd, is dat ik in iets heel kleins – bijvoorbeeld de grond tussen mijn voeten of een microscopische opname van een cel – iets groots kan zien en dat ook als zodanig gebruik in mijn werk.
 
U kunt hier een YouTubefilm bekijken over mij en mijn werk