HOME Over mij

Over mij

beeldend kunstenaar Carien Engelhard

 

Mijn privacybeleid

Wilt u meer weten over het privacybeleid dat ik hanteer voor deze website? Op de pagina ‘Mijn privacybeleid’ vindt u alle informatie.

Ik ben Carien Engelhard (1949) en ben sinds 2002 fulltime werkzaam als beeldend kunstenaar. In 1976 ben ik afgestudeerd aan de Rietveld Academie, afdeling Beeldhouwen. Daarna heb ik eerst jarenlang deels gewerkt als beeldend kunstenaar, deels als psychotherapeut. Mijn training in boeddhistische (meditatie-) technieken pas ik toe in de ‘warming-up’ bij alle lessen die ik geef.
Naast mijn eigen werk als beeldend kunstenaar, geef ik ook cursussen en workshops ‘Tekenen en schilderen’, ‘Werken met klei’, ‘Van twee- naar driedimensionaal’ en ‘Kalligrafie als inspiratiebron’ in mijn atelier in Zutphen. Het (leren) kijken met onbevangen blik, zonder vooringenomenheid is daarbij altijd het uitgangspunt.

Werkwijze

In mijn kunst staat het onderzoeken der dingen centraal. Ieder kunstwerk maakt deel uit van mijn ontdekkingstocht naar hoe een ding en zijn omgeving ‘echt’ is. Tijdens de waarneming probeer ik blanco te kijken en mijn oordelen en de geijkte manier van kijken op te schorten.
Het maken van beeldende kunst komt bij mij voort uit een behoefte en een verlangen, die niet ter discussie staan. Vindt u het interessant of leuk om meer te weten te komen over mijn werkwijze en thematiek, op deze pagina kunt u daarover meer achtergrondinformatie vinden.

Inspiratiebronnen

De inspiratiebronnen voor mijn kunst zijn in de loop der jaren steeds dichterbij komen te liggen. Dat geldt zowel voor de eigen omgeving als voor de thematiek. Wat nooit is veranderd, is dat ik in iets heel kleins – bijvoorbeeld de grond tussen mijn voeten of een microscopische opname van een cel – iets groots kan zien en dat ook als zodanig gebruik in mijn werk.
 
BEELDEN
Een foto uit tijdschrift of krant of een wandeling door de natuur kan mij inspireren tot het maken van een nieuwe serie tekeningen, schilderijen en/of sculpturen. Een paar voorbeelden daarvan vindt u op deze pagina.
 
TEKST
Ook teksten die mij aan het denken zetten, kunnen voor mij een aanleiding zijn om te beginnen aan nieuw werk en/of nieuwe experimenten aan te gaan. Een aantal voorbeelden daarvan vindt u op deze pagina.
 
CHINA WERKREIS
Een andere grote bron van inspiratie is mijn werkreis naar Xiamen in China, waar ik les heb gekregen van een Meester in kalligrafie en van een oude man die zijn leven lang enorme lampionnen had gebouwd. Ik ben daar heen gegaan om de basistechnieken te leren zodat ik deze toe zou kunnen passen in mijn eigen kunst. Tijdens mijn verblijf in China heb ik 3 maanden lang blogberichten geplaatst over mijn ervaringen. Deze blogberichten kunt u lezen op deze pagina.

Meer kijken en lezen

U kunt hier een YouTubefilm bekijken over mij, mijn werk en de wijze waarop ik lesgeef.
 
Een recensie over mijn werk geschreven door Marco Kunst, filosoof, auteur en beeldend kunstenaar voor het tijdschrift ‘Grensverkenningen’ is – hoewel reeds verschenen in 2009 – nog steeds actueel. U kunt de recensie hier lezen.
 
Wilt u meer informatie over mijn opleiding en mijn exposities in het verleden? Deze informatie heb ik samengebracht in een beknopte CV, deze kunt u hier lezen.