Op ontdekkingstocht in de suburbs van Xiamen Zondag 22 november: tijd voor een aangename zondagochtendwandeling

Hoe kom ik waar ik wezen wil in Xiamen?

Deze zondagochtend wilde ik een wandeling maken in de bergen rondom Xiamen. Ik wilde graag veel groen zien en weinig mensen. Maar ja, het is me niet gelukt om in de bergen te komen. Het nummer van de bus dat ik had op gekregen, bleek niet te kloppen, was veranderd of ik had het niet goed begrepen. Na een paar haltes stapte iedereen uit, want het eindpunt was bereikt. Ik ben dus ook maar uitgestapt.
Soms is het heel onhandig dat je niks kunt vragen omdat je elkaars taal niet spreekt. Er is geen bijgewerkte stadsplattegrond te koop en er is evenmin een lijst met bussen, waarop hun route staat aangegeven en dan natuurlijk het liefst ook in het Engels, want anders zal ik er waarschijnlijk nog niet veel mee op schieten.

De gieterij

gieterij Xiamen, China
Ik ben nu beland in een buitenwijk van Xiaman. Bij het eindpunt aan de grote weg, loop ik enigszins aarzelend rechts bergopwaarts, richting groen. De weg wordt smaller en loopt dood bij een militair terrein. Dan maar weer terug. Een stukje verder, probeer ik opnieuw om een weg omhoog te nemen. Tot mijn verrassing kom ik bij een grote werkplaats, gieterij en mallenmakerij. Het bedrijf is verspreid over verschillende locaties, bergopwaarts. In een open loods beneden, is een beeld van klei in de maak. Iets verderop liggen mallen in het bos: olifanten, staatslieden, een tijger en een Egyptische farao. Weer verderop is een grote groep mannen aan het werk om een gigantisch aluminium beeld te polijsten en te takelen. Mijn vingers jeuken om daar ook aan het werk te gaan.

Bedrijfjes, groentetuinen en oude huizen

wandeling suburb Xiamen, China
Ik zie dat her en der, zelfs op de meest onwaarschijnlijke plekken, met grote toewijding groenten verbouwd worden. Planten worden bewaterd en een vrouw is met groot geduld bezig een hekwerk te maken van afgevallen takken en touw.
Ik loop verder en kom in wat je in Indonesië, een kampong zou noemen. Daar keer ik om, want het is duidelijk privéterrein. De kleine paden zijn niet bedoeld voor vreemdelingen.
Weer naar beneden gelopen, zie ik dat pal achter de flats – die langs de grotere verbindingsweg zijn gebouwd – talloze kleine bedrijfjes zijn. O.a. een bedrijfje voor metaalbewerking, een scheepsbouwbedrijfje, een bouwbedrijf en opslagruimtes voor winkeltjes. Daar tussen traditionele huizen en steegjes en een aantal nieuwe huizen.
Stiekem naar binnen glurend, zie ik op veel plekken een klein Boeddhistisch heiligdom. Veel huizen hebben een buiten, sommigen hebben een groentetuin. Iedereen heeft elektriciteit en water, maar er is een gemeenschappelijke, openbare – nieuw gebouwde- toiletruimte.
De geur komt mij vertrouwd voor, die heb ik al eerder geroken op mijn vroegere tropenreizen. Iedereen verbrandt zijn eigen afval en er is veel rondslingerende rommel. Zouden de mensen uit de flats toch niet veel liever hier willen wonen?
markt Xiamen, China
Uiteindelijk kom ik weer bij de hoofdweg uit. Daar eet ik een verlaat ontbijt in een klein eethuisje. Na het ontbijt wandel ik verder. Ik kom terecht op een drukke, deels overdekte markt aan de overkant van het eethuisje. Het valt me iedere keer op hoe weinig vliegen ik hier zie. Op de markt worden vlees en vis en talloze groenten en vruchten verkocht. Ik koop mandarijnen, heerlijke zwarte moerbeivruchten en gedroogde zoete vruchten. Verderop nog een mango bij een vrouw, die naast een druk bezochte schoenmaker haar waren verkoopt.

Na 3 uur wandelen en vol met alles wat ik gezien heb, ga ik moe en tevreden terug naar mijn rustige appartement, dichtbij de zee. Ik zal een andere keer nog eens proberen de bergen rondom Xiamen te bereiken, misschien lukt het me dan.

Visumperikelen

30 November komt snel dichterbij en dan moet ik naar Hongkong om te proberen mijn visum verlengd te krijgen, jammer genoeg is dat niet vanuit Xiamen te regelen. Ik word er behoorlijk zenuwachtig van. Want hoe regel ik een taxi in Xiamen, in de vroege ochtend? Zal het me wel lukken om op korte termijn een mijn vliegticket om te boeken, als het me niet lukt om verlenging te  krijgen? Ik hoop dit alles te weten te komen vóórdat het zover is. Waarschijnlijk is dat vooral een kwestie van het stellen van de juiste vragen aan de juiste persoon. Nu nog de juiste personen vinden.

Aan het werk

Voorlopig ga ik nu eerst maar verder met het oefenen van de kalligrafie, want morgen heb ik weer les. Naast mijn kalligrafieoefeningen, maak ik af en toe ook  ‘vrij’ werk, met de sierlijke bamboe – die ik gevonden heb bij het afval – als uitgangspunt. Ik heb mijn werk rondom mij, aan de muren opgehangen. Het heeft een periode rust en afstand nodig om te kunnen beoordelen wat ik er verder mee kan en wil.

Wordt vervolgd