HOME Nederlandse affiches in China

Nederlandse affiches in China 14 november: bezoek aan de vernissage van Nederlandse affiches


Afgelopen weekend ben ik met de mensen van CEAC naar een opening van C-Platform geweest. Ik had tot nu toe nog geen tijd om daar wat over te schrijven.

expositie-affiche

Het ‘alternatieve’ vormgevingscircuit in Xiamen

In de verre buitenwijken van Xiamen, waar alleen maar nieuwe bedrijven zitten, waaronder kleine bedrijfjes die iets met technologie doen, is ook C-Platform gevestigd.
C-Platform is een bedrijf voor design, dat ook een expositieruimte herbergt. In hun eigen woorden zijn zij een “non-profit art and design platform, dedicating to the concept of ‘Inspiring art en design ideas in daily life’.
Het bedrijf wordt geleid door Yang Zhifei. Hij heeft de kunstacademie gedaan, is curator geweest in Guanzhou, heeft les gegeven op de universiteit van Xiamen en is afgestudeerd aan het Sandberg instituut in Amsterdam.

De expositie

Nederlandse affiches in ChinaEen voormalige docent van de Rietveld Academie – Aaf van Essen – komt hier al jaren een aantal maanden per jaar om les te geven.

Nu was er onder haar curatorschap een bijzondere tentoonstelling van Nederlandse (of moet ik zeggen Amsterdamse) grafiek. Voor mij was dit een feest der herkenning.

Ik realiseerde mij op dat moment pas echt, hoe rijk en verwend wij zijn in Nederland met al die prachtige affiches en hoe gewend wij daaraan zijn.
Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat al die vormgegeven schoonheid zomaar in de stad hangt en als drukwerk verspreid wordt.

Toen ik de mooi vormgegeven catalogi zag, realiseerde ik me ook opeens hoeveel goede ontwerpers wij hebben, maar dat dat niet echt doordringt omdat het zo ‘gewoon’ is.

De opening

Net als overal zijn ook hier openingen het moment om mensen te spreken en visitekaartjes uit te wisselen.
De busreis naar C-Platform, ging door diverse tunnels onder bergen door en duurde 40 minuten. Terug zaten we in de spits en duurde het zeker tweemaal zo lang.
Na afloop van de vernissage ben ik met een aantal mensen uit eten geweest, een feestje! Als je met meer mensen uit eten gaat, kun je meer soorten gerechten bestellen. Alleen daarom al, is het leuk om niet alleen uit eten te gaan. Dat doe ik natuurlijk ook wel, maar ook qua diversiteit aan gerechten is dat meteen een stuk minder interessant en leuk.

Geen internet

Thuisgekomen blijkt opeens de server het niet te doen. Is het netwerk overbelast? Geen idee.
Het is wel jammer, want nu kan ik even niet communiceren met Nederland.

Wordt vervolgd