HOME Moderniteit en traditie in Xiamen, China

Moderniteit en traditie in Xiamen, China Zondag 15 november: een eeuwenoud feest in een nieuwe stad

Afgelopen zondag even geen wifi, maar ik heb weer veel meegemaakt, gedaan en gezien. Een boeddhistisch feest, een diner met de mensen van CEAC, een expositie bij CEAC en ik heb natuurlijk flink geoefend om de kalligrafiebewegingen in de vingers te krijgen.
Hieronder een kort verslag met foto’s van het 3-jaarlijkse boeddhistisch vissersfeest om een behouden vaart en een goede vangst af te smeken bij de goden.
Boeddhistisch feest in Xiamen, China

Het heden in een nieuwe stad

Nieuwbouw in Xiamen
Hele steden (en stadsdelen) worden in 10 jaar tijd uit de grond gestampt. Compleet met 6-baanswegen, bruggen, flats van 40 verdiepingen hoog , grote shoppingmalls en parken met (geïmporteerde) levensgrote bomen op een plek waar eerder oude vissersdorpjes waren met zandwegen. Een plek waar de familietempel tot ontzetting van de familie in een bar is veranderd en het dorp een soort Chinese Walt Disneyachtige eetattractie is geworden. Dat is ook in Xiamen gebeurd.

Tradities in een nieuwe stad

In groot contract hiermee, bestaat er ook nog steeds een 500 jaar oude boeddhistische ceremonie, die eenmaal per 3 jaar in Xiamen gehouden wordt. Heel veel mensen zijn hier actief bij betrokken. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel toeschouwers.
Een lange processie met meer dan 300 deelnemers trekt aan de toeschouwers voorbij. Prachtig geklede oudere vrouwen met trommels, een grote groep jonge mensen in het blauw met grote banieren, een soort harmonie, een groep vrouwelijke muzikanten met lange blikken toeters in de vorm van een alpenhoorn. Dansende duivels en een lange Chinese draak. Een auto, die constant het geluid van vuurwerk laat horen.
De processie eindigt met de verbranding op het strand van een prachtig versierde vissersboot, gevuld met hemelgeld. Het is een smeekbede aan de goden voor een behouden vaart en een goede vangst.
Een oude man in trance is de zondebok. Hij staat in een kar, die woest wordt voortgetrokken door een groot aantal jonge mannen. De oude man steekt later het vuur aan. Meegetroond in de processie, worden ingepakte boedhabeeldjes en een grote houten draagkoets met daarin een kleine zwarte boeddha. De draagkoets is prachtig bewerkt met beschilderd houtsnijwerk.

De ceremonie inclusief de processie en de handelingen in de ochtend bij de tempel, duren de hele dag. Op de foto’s zijn soms dan ook vermoeide gezichten te zien. De sfeer is heel ontspannen en iedereen wacht rustig af hoe iedere groep muzikanten en performers zich nog een keer in vol ornaat bij de boot vertoont en zich daarbij uitgebreid laat horen en zien. Tenslotte gaat de boot in vlammen op en vliegen de goede wensen de lucht in.

Gezellig uit eten en daarna aan het werk

’s Avonds ben ik gezellig uit eten geweest met een aantal mensen van CEAC in een van de visrestaurants. Ik geniet van het gezelschap en het eten.
Na afloop van het diner ga ik nog wat kalligrafische oefeningen doen, ter voorbereiding van de les morgen. Ik maak de kaligrafische vorm eerst met water met een heel klein beetje kleur erin. Om vervolgens, als dit droog is, dezelfde vormen nog eens te maken, maar dan met echte inkt.
Ik besluit mijn avond met een ‘ vrije’ tekening op een groot stuk papier. De wonderlijk gevormde boomtakken uit de Botanische Tuin blijven een grote bron van inspiratie.

Wordt vervolgd