HOME Mijn Nederland-China connectie: een wereld van streepjes, bochten en penselen

Mijn Nederland-China connectie: een wereld van streepjes, bochten en penselen Donderdag 20 november: extra lessen en op stap met de juf

Streepjes en bochten

kalligrafie-oefeningen
kalligrafie-penselen-staand
Donderdag had Haicang (ik schreef eerder haar naam fonetisch) extra tijd. Ik kon dus meteen met mijn huiswerk en mijn vragen bij haar terecht.
Ik had streepjes en bochten eindeloos geoefend, maar ze zagen er toch niet goed uit. Haicang liet mij voelen waar ik de fout in ga. Een schijnbaar simpele toevoeging als extra druk uitoefenen en/of iets meer draaien met de penseel, deed wonderen. Haicang is gelukkig heel direct in haar reactie op wat er wel en wat er niet goed uitziet.

Ik heb nu geleerd dat het Chinese schrift altijd van links naar rechts gaat en van boven naar beneden bij een letterteken en een lettercombinatie. Daardoor is het streepje aan de linkerkant altijd iets dunner dan die aan de rechterkant.
De belangrijkste aanwijzing was voor mij, dat de punt van de penseel altijd in het midden van de streek moet blijven, omdat je anders rafelige randjes krijgt.

Haicang ging na afloop van de les met mij mee naar de winkel voor kunstenaarsbenodigdheden om een goede penseel te kopen. Ik kan dan (nog) niet goed kiezen en merkte pas gisteravond door het te gebruiken, welke penseel ik het prettigste in de hand vind liggen.
Ik heb ook oefenpapier gekocht, een penseelstandaard en een vilten ondergrond om het lekken op de tafel te voorkomen.

Het is een groot genot om de soepelheid van de penseel te voelen. Ik leer zo langzamerhand ook in te schatten welke hoeveelheid inkt, de penseel kan absorberen. Het is en werkt totaal anders dan de simpele olieverfkwasten, waar ik aan gewend ben.

Educatie in China

Nog zo’n prachtige educatieve affiche die je gewoon overal op straat ziet in China.
China affiche heb hoge idealen maar blijf met beide benen op de grond en werk hard

Heb hoge idealen, maar blijf met beide benen op de grond.
Werk hard om je idealen te realiseren.

Wordt vervolgd