Home Lessen waarnemen en ervaren

Lessen waarnemen en ervaren Korte beschrijving van lesinhoud en werkwijze

UITGANGSPUNT
Uitgangspunt bij alle lessen en workshops is het plezier in tekenen en werken met papier en klei, en het ontwikkelen van een eigen ‘tekenhandschrift’.
Door het uitvoeren van oefeningen en opdrachten wordt bewustwording gestimuleerd t.a.v. de eigen waarneming en lichaamshouding, de invloed daarvan op het eigen werk en het plezier van het creatief bezig zijn.

KIJKEN EN WAARNEMEN
In mijn lessen en workshops staat het thema ‘kijken’ centraal. Ieder mens kijkt vanuit zijn eigen perspectief, achtergrond en gewoontes naar de dingen om zich heen. Gewenning en vastgeroeste patronen kunnen een open blik en creativiteit negatief beïnvloeden.
Mijn lessen en workshops zijn er op gericht om de deelnemers deze patronen te laten ervaren, te onderzoeken en te doorbreken. U leert om op een onbevooroordeelde en open manier waar te nemen om van daaruit beeldend te werken. Met materialen als papier, krijt en klei leert u uw tekenvaardigheden en expressie verder te ontwikkelen en vorm te geven.
HOUDING
EN BEWEGING
Andere belangrijke aandachtspunten zijn lichaamshouding en beweging. Door oefeningen ervaren de deelnemers eigen houding- en bewegingspatronen en leren deze te herkennen. Deelnemers ervaren aan den lijve welke invloed lichaamshouding en beweging hebben op het tekenen en het plezier daarin, en hoe deze eventueel te veranderen zijn.
Door een diversiteit aan oefeningen wordt het vormgeven steeds gemakkelijker en leuker, leert u om meer betekenis te geven aan uw werk en en eigen ‘handschrift’ te ontwikkelen.
LESSEN
OPEN WERKDAG
Iedere laatste vrijdag van de maand stel ik mijn atelier open voor mensen die willen tekenen of willen werken met klei in een inspirerende werkomgeving en het prettig vinden advies en begeleiding te krijgen als zij daar behoefte aan hebben. Voor meer informatie, klik hier.
In de lessen, die ik ‘s ochtends geef op de Open Werkdagen komen deze aspecten van het kijken en lichaamshouding, en de invloed daarvan op uw werk uiteraard ook aan de orde. Dit zijn op zichzelf staande, afgeronde lessen met oefeningen en opdrachten. De lessen kunnen daaarom ook afzonderlijk gevolgd worden.

THEMA’S OPEN WERKDAGLESSEN
25 maart Teken je eigen gezicht I
Met extra aandacht voor vorm, lichtval en schaduw.
Meenemen voor deze les: Een aardappel, aardpeer of grillige knol om te gebruiken als oefenobject.

29 april De natuur als model en inspiratiebron II
Met extra aandacht voor horizontalen, verticalen en diagonalen in relatie tot elkaar en het kader, bepaald door het papierformaat.

27 mei Van figuratief naar abstract I

24 juni Eigenheid ontwikkelen met bestaand werk als inspiratiebron
Meenemen voor deze les: Foto’s uit tijdschrift, krant, boek of catalogi die je aandacht hebben getrokken en je inspireren om zelf te gaan tekenen of schilderen.

N.B.
De ochtendlessen zijn bedoeld als eerste aanzet om zelf verder mee aan de slag te gaan. Mocht blijken dat er behoefte is aan meer collectief bezig zijn met begeleiding en zijn er voldoende mensen om hier aan mee te doen, dan is het altijd mogelijk om in overleg deze ochtendlessen een vervolg te geven in een 1- of 2-daagse workshop.
.
Na de zomer worden de maandelijkse Open Werkdagen, inclusief de ochtendlessen voortgezet.

Tijdens deze Open Werkdagles kunnen de patronen van individuele cursisten – door tijdgebrek – minder aandacht krijgen dan in 2- en 3-daagse workshops mogelijk is.
Heeft u behoefte aan meer individuele aandacht en begeleiding dan ik u kan geven op een Open Werkdag, dan zou ik u willen adviseren één van mijn workshops te volgen of een afspraak te maken voor individuele begeleiding.

NIEUW!:
Lente en zomer 2016 geef ik meerdaagse workshops in Zutphen en in Amsterdam.

Iedere laatste vrijdag van de maand OPEN WERKDAG in mijn atelier in Zutphen, Marsweg 115C.

Wilt u graag per email bericht ontvangen wanneer en waar de workshops plaatsvinden, stuur dan een email.