HOME ‘Kalligrafie als inspiratiebron’

‘Kalligrafie als inspiratiebron’ Oefenen van penseelstreken en concentratie


 
“In deze tijd van snelle technologische ontwikkelingen voelen we ons nederig worden als we de penseel opnemen. We voelen ons bevoordeeld dat we deel kunnen zijn van een oude en creatieve beschaving.”
Kazuaki Tanahashi (Japanse kalligrafiemeester)

Download hier de folder:
Kalligrafie als inspiratiebron

DE LERAAR
EN DE LESSEN
Ik ben professioneel beeldend kunstenaar, maar geen kalligraaf. Die pretentie heb ik dan ook niet. In 2015/2016 ben ik een aantal maanden naar China geweest om les te krijgen van een docent, gespecialiseerd in historische en hedendaagse Chinese kalligrafie en schilderkunst. Ik wilde ontdekken of en hoe ik de eeuwenoude technieken van de Chinese schilder- en schrijfkunst zou kunnen toepassen in mijn eigen werk.
Kalligrafie bleek echter veel meer te zijn dan puur een schildertechniek. Het oefenen van penseelstreken als een methode om te leren geconcentreerd en met aandacht te werken, wil ik graag overdragen.
In essentie is dit op iedere bezigheid toe te passen. De concentratie zal zowel het plezier in het bezig zijn als de kwaliteit van de resultaten positief beïnvloeden.

De Chinese penseeltechniek is anders dan wij gewend zijn. Iedere beweging is een combinatie van concentratie, beheersing en ontspanning. In de kalligrafie is zowel beweging als penseelstreek gebonden aan regels. In mijn cursus gelden die regels niet, het is dan ook nadrukkelijk geen kalligrafiecursus.

Voor wie?

  • Voor iedereen die graag tekent of schildert en nieuwsgierig is naar nieuwe technieken.
  • Voor iedereen die de basiselementen en -penseelstreken van de kalligrafie wil leren kennen en oefenen.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om geconcentreerd en met aandacht te tekenen of te schilderen, of dit graag wil leren.
  • Voor iedereen die wil ervaren hoe het is om met aandacht te werken en/of dit wil oefenen op een hele plezierige manier.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om in een kleine groep met eigen werk bezig te zijn.

N.B. Ervaring met tekenen of schilderen is nadrukkelijk geen vereiste.


Hoe zijn de lessen opgebouwd?
De lessen beginnen om 9.30 uur met het gezamenlijk drinken van een kopje koffie. Dit geeft u de gelegenheid om op een ontspannen manier de overgang te maken van het dagelijks leven thuis naar de les. De lessen zelf zijn van 10.00 – 12.30 uur, inclusief een pauze.
Na de koffie beginnen we als ‘warming-up’ met een aantal aanwezigheidsoefeningen. Op die manier trainen we lichaam en geest en bereiden we ons voor op de aandacht, concentratie en rust die die nodig zijn voor de penseelstreken die we daarna gaan zetten.

Oefening baart kunst
Het werken met kalligrafische penselen is niet eenvoudig, mede door de subtiele druk en de draaiingen die met de penseel gemaakt worden. Alleen veel oefenen levert uiteindelijk de vloeiende beweging op, die in het begin onmogelijk lijkt.
De tijd die u nodig hebt om zover te komen dat u die vloeiende penseelstreken ook daadwerkelijk kunt maken, is een pad vol plezier, waarin u volop in ontwikkeling bent en leert. Deze cursus gaat niet over prestatie of resultaat, of wie de beste is, maar om het plezier van het leren en het doen.

Tijden en kosten
Er worden 2 identieke cursussen gegeven. Cursus 1 vindt plaats op de vijf laatste donderdagen van de maand vanaf januari en Cursus 2 de vijf eerste donderdagen van de maand vanaf februari. De lessen zijn van 9.30 – 12.30 uur.
Cursus 1: donderdag 25 januari, 22 februari, 29 maart, 26 april en 31 mei.
Cursus 2: donderdag 1 februari, 1 maart, 5 april, 3 mei en 7 juni.
De cursus kost in totaal € 150 voor 5 lessen en € 20 materiaalkosten. Dit bedrag is inclusief koffie en het gebruik van penselen.
U kunt natuurlijk ook uw eigen penselen meenemen.

Waar?
Atelier Carien Engelhard
Marsweg 115-1B in Zutphen

Aanmelding
Graag aanmelden via email of telefoon: carienengelhard@gmail.com of stuur een bericht naar 06 16 13 60 11.