HOME Inspiratiebronnen: Beelden

Inspiratiebronnen: Beelden

Inspiratiebron voor de serie “Acanthus
De Acanthus in mijn tuin
Er staat een acanthus in mijn tuin. De plant is afkomstig uit Griekenland waar hij op droge rotsgrond groeide. Dat de acanthus ook weelderig groeit op de vette IJsselklei is bijna magisch te noemen. Uit de verhalen die mijn moeder mij als kind vertelde over de antieke oudheid, weet ik dat de acanthus model heeft gestaan voor de decoraties aan de bovenkant van de Griekse zuilen. De acanthus in mijn tuin heeft zo’n woeste levenskracht dat hij andere planten verdringt.
De stevige grote, rechte stengels dragen verleidelijk zacht-ogende, roze-paarse lipvormige bloemen. Die zachtheid is slechts uiterlijk vertoon, want het blijken stekelige, scherpe vormen te zijn die er uitzien alsof ze gebeeldhouwd zijn. De bladeren zijn aangetast door slakken die gaten in het groen gegeten hebben. De gaten geven doorkijkjes naar de onderliggende wirwar van stelen en bladeren, waar ook weer gaten in gevreten zijn. Dat geeft een dieptewerking die soms bijna oneindig lijkt. De gaten zorgen ook voor de verandering van de bladvormen in grillige geraamtes. Vermengd met verschrompelde, bijna onherkenbare, verdroogde vormen ontstaat zo een fascinerend geheel dat uitnodigt tot tekenen.

 
Inspiratiebron voor de serie
Eva
Eva, een reliëf uit de 12de eeuw van Gislebertus. Gezien in de Romaanse kathedraal St. Lazare in Autun, Frankrijk. In het reliëf maakt Eva deel uit van de haar omringende natuur. De slang, Eva’s lange haren en de druivenranken zijn met elkaar verweven. Er is geen duidelijke tegenstelling tussen Goed en Kwaad, zoals in veel andere (kerkelijke) kunstwerken vaak wel het geval is. In dit reliëf vullen de slang en Eva elkaar aan. Het lijkt erop dat Gislebertus de toeschouwers duidelijk heeft willen maken dat Goed en Kwaad bij elkaar horen als twee zijden van dezelfde medaille.
U kunt een deel van deze Eva-serie vinden op deze pagina.

Inspiratiebron voor de serie “Moving
Deze illustratie is afkomstig uit een van de Wetenschapsbijlagen van NRC Handelsblad uit 2009. Het is een foto van vloeistofbelletjes in snel stollend erts. Altijd als ik een foto tegenkom die mij aanspreekt, knip ik deze uit en als ik behoefte heb aan inspiratie, blader ik door mijn knipsel- en fotoarchief.
Deze foto heb ik gebruikt als inspiratiebron voor tekeningen en papiersnedes in de serie “Moving”. U kunt werk uit deze serie vinden op deze pagina.

Inspiratiebron voor de serie “Water/Still
Deze illustratie stond in een van de Wetenschapsbijlagen van NRC Handelsblad in 2006 en toont de structuur van een oceaandruppel. U kunt een aantal werken uit deze serie vinden op deze pagina.

Inspiratiebron voor de serie
Soft Body
Deze illustratie stond in de Wetenschapsbijlagen van NRC Handelsblad, augustus 2006 en toont de structuur van een bloedcelwand, besmet met malaria.Zowel de vorm als de (kunstmatige) kleur trokken mijn aandacht. Deze foto was één van mijn inspiratiebronnen voor de serie “Soft body” U kunt een aantal werken uit deze serie vinden op deze pagina.

Inspiratiebron voor de series
“Grond” en “Groeven”
Deze foto’s zijn genomen in de polder. De wijze waarop modder, lucht, materie en structuur zich met elkaar vermengden en het effect van licht en schaduw op dit geheel, inspireerden mij tot het maken van heel divers werk in de serie “Grond”. U kunt een aantal werken uit deze serie vinden op deze pagina.