HOME ‘Changing orders’, de opening

‘Changing orders’, de opening Ontmoetingen tijdens de opening van de expositie 'Changing orders'

‘Changing orders’, de opening

changing-orders opening 1
De tijd gaat zo snel nu. Het is al weer bijna een week geleden dat mijn expositie geopend werd. Ik heb gewacht met het berichten over de opening omdat ik een aantal foto’s zou krijgen die anderen gemaakt hebben.
De opening was zeer geslaagd. Ik heb weer een aantal leuke nieuwe mensen ontmoet en ook nog een paar afspraken kunnen maken voor de komende periode, die mij mogelijk ook kunnen helpen bij het vervolg, als ik al weer terug ben in Nederland.

Ontmoetingen tijdens de opening

changing-orders opening 5
Een van de mensen die ik ontmoet heb is professor Qin Jian, die op dit moment zelf een expositie heeft in De Pont in Tilburg. Hij stimuleert al jaren Chinese studenten om ook buiten de Chinese kunst- en leefwereld te treden. Mede door hem zijn er al meerdere studenten naar het Sandberg Instituut gegaan.
Ik voelde me bijzonder gevleid om te horen dat hij mijn werk goed vond en dat hij het zeer waardeerde dat ik niet in de val was getrapt om esthetisch kalligrafisch werk te maken.
Tijdens de opening heeft hij me gekoppeld aan een studente die bereid is met mij mee te gaan naar een plaats in de provincie waar papier gemaakt wordt. Misschien is het mogelijk om met die fabriek iets te regelen om rechtstreeks bij hen papier te bestellen en te laten verzenden naar Nederland. Ik ben benieuwd.

Ik heb ook een aardige vrouw ontmoet die simultaan vertaalster Chinees-Engels is en behalve geinteresseerd in kunst, er bovendien blijk van gaf er ook verstand van te hebben. Zij vond mijn werk een mooie combinatie van Chinese materialen en eigen inbreng. Zij vond mijn eerste bamboe objecten boeiend en suggereerde mij dat ik de bamboe ook meer zou kunnen laten zien i.p.v. het volledig te bedekken met stof.
changing-orders-opening-6
Over de bronzen vormen zei ze dat ik ook nog kon overwegen om licht in het werk zelf aan te brengen zodat de schaduw nog prominenter aanwezig zou zijn. Toen ik antwoordde dat ik daar niet voldoende technisch geschoold voor ben, antwoordde ze onmiddellijk dat ik daar iemand voor in zou kunnen huren. Dat is hier toch aanzienlijk gewoner dan bij ons, mogelijk doordat de kosten hier lager zijn.

Ik hoorde van een van de bezoekers dat het heel bijzonder is dat ik heb kunnen praten met ambachtslieden over hun vak en hun werkmethoden. De meeste traditionele vaklieden staan er weinig voor open om hun kennis te delen. Zij beheersen hun vak tot in de finesses, maar hebben nooit een opleiding gehad, hebben hun vak van jongs af aan in de praktijk geleerd door te doen, maar deze experts hebben over het algemeen nooit geleerd hoe deze kennis over te dragen. Sterker nog, vaak onderschatten dit soor praktijkmensen hun eigen kennis en vaardigheden. Ik ben erg blij dat dankzij de hulp van CEAC, ik toch de kans heb gekregen om iets te leren van deze bijzondere vakmensen.

Ik heb ook een leuke Chinese kunstenaar ontmoet, een oud-studente van professor Qin Jian, inmiddels docent aan de kunstacademie. Binnenkort ga ik bij haar langs om te zien wat voor werk zij maakt.

Verder was er een kunstmanager van grote 5-sterren hotels. Hij was door zijn baas naar mijn expositie gestuurd naar aanleiding van mijn persbericht. Dat was een grote verrassing. We hebben een afspraak gemaakt voor een gesprek.

changing-orders-opening-3
Ik heb veel mensen gesproken, vragen beantwoord en een heel kort welkomstwoord gehouden. Op advies van May – de Chinese directeur van CEAC – heb ik geen echte toespraak gehouden omdat met de vertaling erbij, het te lang zou duren en mensen dan al snel verveeld raken.
Het persbericht in het Engels en het Chinees lag uiteraard op tafel en kon door iedereen gelezen, dan wel meegenomen worden.

Afterparty

changing-orders-opening-7
Na afloop van de opening ben ik met de andere residents, mijn vriendin Anne die ik heb ontmoet tijdens de kalligrafielessen van Haitao, Siggi Gudmundsson, echtgenoot van de Nederlandse CEAC-directeur, May Lee, professor Qin Jian en Ai Xue de schoonmaakster en een aantal andere CEAC-mensen lekker uit eten gegaan. Een feestelijk en geanimeerd gebeuren.

Wordt vervolgd