HOME Een Nederland-China connectie: een andere wereld

Een Nederland-China connectie: een andere wereld Woensdag 19 november: receptie op het consulaat

Educatie in China

Ik was uitgenodigd voor een welkomstreceptie op het Nederlandse consulaat voor de nieuwe consul. Onderweg daar naar toe zag ik op straat een prachtige educatieve affiche, die ik jullie niet wil onthouden.
dromen-en-werken

Iedere Chinees droomt over een mooi leven en voorspoed.
Werk hard om je droom te kunnen realiseren
.

De receptie op het Nederlandse consulaat

De nieuwe consul is van oorsprong een sinologe met een uitvoerige staat van dienst in Seoul en andere plekken in Zuid-Oost Aziƫ. Ik kwam in een gigantisch hotel, waar ook een delegatie aanwezig was uit Gelderland en Nederlanders die in Xiamen wonen.
Dat was dus het moment om te handen te schudden, kennis te maken, belangen te bespreken, kaartjes uit te wisselen en lekker te eten. Het was nog niet eerder bij mij opgekomen om mijn eigen gedoe met het visum te bepreken met de consul. Maar zij was een en al oor. De problemen met het krijgen van een visum voor een langere periode blijken veel te maken te hebben met de ingewikkelde regels en soms tegenwerkende procedures vanuit Nederland zelf, bijvoorbeeld rondom een Chinese stagiaire in een Nederlands museum. Op de Chinese regels heeft de consul uiteraard weinig invloed, maar op de Nederlandse regels wel. Het viel me op dat de Gelderse delegatie vooral contacten heeft en wil verdiepen die met ‘Wageningen’ te maken hebben.

In het hotel zag ik aan de wand nog een mooi werk van een Chinese kunstenaar in combinatie met een gedicht.
boom-gedicht

Ik heb op de receptie ook gesproken met een man die al drie jaar in Xiamen werkt en met zijn gezin hier woont. Hij is bedrijfsleider van een fabriek die goede kinderwagens produceert voor de Westerse markt. Er werken nog 4 Nederlanders en ze hebben 850 man Chinees personeel in dienst. Ze blijven hier, zolang de lonen niet te veel stijgen. Voordat je het weet, gaat ieder gesprek al heel snel over economie en politiek.

Daarna raakte ik nog aan de praat met een cardioloog, die op zoek is naar samenwerking met Chinese ziekenhuizen rondom diabetes. Ook in China is er een zorgwekkend snel toenemende groep suikerpatienten. Veel jongeren drinken teveel frisdranken en eten steeds meer westerse “maaltijden” in plaats van het traditionele, veel gezondere eten.

Alles bij elkaar, vertegenwoordigde deze receptie en de mensen die er waren, een totaal andere wereld voor mij, dan waar ik mij normaal gesproken dagelijks in bevind. Wel interessant.

Wordt vervolgd