HOME Dehua, de keramiek- en porseleinstad

Dehua, de keramiek- en porseleinstad Heeft Dehua Carien in de toekomst iets te bieden in relatie met haar werk?

Mijn gidsen naar Dehua

Dehua gidsen
Chenny is mijn Chinese gids naar Dehua. Zijn echte naam is Yeqianfu, maar de meeste mensen noemen hem Chenny omdat de uitspraak voor velen problemen oplevert. Zowel Chenny als Sunny, zijn vriendin met wie hij samenwoont, spreken goed Engels, hoewel de uitspraak soms enige verwarring en misverstanden oproept. Het plan was dat ik alleen met Chenny naar Dehua zou gaan, maar omdat Sunny ook graag Dehua wilde bezoeken, gaan we nu met z’n drieën.
Chenny is afgestudeerd aan het Art College van de universiteit van Xiamen en bezig met zijn masteropleiding Engels. Sunny is na haar studie accountancy en een jaar Australische universiteit tot de conclusie gekomen dat getallen niet echt haar liefde hebben en dat zij veel liever in de kunstwereld zou willen werken. Zij is nu eerste jaars studente aan het Art College en student van professor Qin Jiang. Sunny blijkt een erg aardige, belangstellende, zeer kritische en capabele vrouw te zijn. Met een grote liefde voor boeken, een liefde die zij van haar vader heeft meegekregen.

De reis naar Dehua

Dehua busreis
Om 8.00 uur stipt, vertrekt de lange-afstandsbus die 3 uur nodig heeft om in Dehua te komen. Om daar te komen nemen wij een taxi die 3 kwartier nodig heeft om bij het busstation te komen. Dit komt niet omdat de taxi niet vlot doorrijdt, maar omdat alle afstanden hier enorm zijn. Xiamen is tenslotte een miljoenenstad.
Dehua is een aanzienlijk kleinere stad en heeft 300.000 inwoners. Kaolien, de belangrijkste grondstof voor porselein, heeft door de eeuwen heen de geschiedenis van de stad en zijn bewoners bepaald. Overal in Dehua en omgeving vind je keramiek- en porseleinfabrieken, galerieën, winkels en kunstenaarswerkplaatsen.
Ik wil o.a. graag een kunstenaarswerkplaats en een fabriek bezoeken om te zien of dit eventueel nieuwe mogelijkheden voor mij opent in relatie tot mijn eigen werk.

De fabrieken van Dehua

Dehua keramiekfabriekDankzij het netwerk van CEAC worden we nu verwelkomd door de directeur van een fabriek. De directeur blijkt afgestudeerd te zijn aan de kunstacademie in Xiamen, tekent zelf ongelofelijk knap en precies, en heeft les gegeven aan de Keramiekopleiding in Dehau,voordat hij directeur werd. Daarnaast heeft hij nog zijn eigen studio om experimenten uit te voeren met keramiek, glazuur en lak. In de fabriek is een kunstenaar bezig om van twee soorten klei diverse boeddhistische beelden te maken: dikke lachende Chinese keukenboeddha’s, ingetogen bodhisatva’s en wijze mannen uit de Chinese geschiedenis. Van de beelden worden mallen gemaakt. De maldelen worden vervolgens met twee soorten klei gevuld, de vormen worden vervolgens aan elkaar gesmeerd en afgewerkt tot volmaakte beelden met een kleurige mantel, lendendoek of ketting. Het zijn stuk voor stuk bezigheden die jaren training kosten.

Dat horen we ook van de directeur van een andere fabriek, die ons even gastvrij ontvangt en rondleidt in zijn werkplaatsen en galerie met wit geglazuurde porseleinen beelden. Het zijn vaak uiterst kostbare stukken. A;ls we horen dat slechts zo’n 30% van de beelden het eindstadium halen, begrijpen we ook beter waarom die stukken zo kostbaar zijn.
De beelden gaan heel China door. De goedkope kommetjes, bordjes en hebbedingetjes in diverse kleuren met ‘Welcome home’ en Welcome in my garden’ gaan de hele wereld over.
Dehua porseleinfabriek

Een kunstenaarswerkplaats in Dehua

Ik voel me het meeste thuis in de werkplaats annex galerie van kunstenaar en eigenaar Yunyu. Een fantastische presentatie maakt duidelijk dat niet alleen hij, maar ook zijn vader en zijn grootvader gevierde porseleinkunstenaars zijn (geweest). In een grote ruimte liggen en staan allerlei kommetjes en papieren. Er is een grote kast, vol boeken en tijdschriften en we horen muziek van Chinese en westere popmusici. Yunyu heeft een grote hoeveelheid potten met verschillende soorten thee neergezet op een enorme houten tafel.
Yunyu heeft net twee grote exposities achter de rug in Hong Kong en Binnen-Mongolië. In zijn werkplaats kan hij tot rust komen en nieuwe ideeën laten opborrelen.

Warm welkom in Dehua

Telkens opnieuw valt het me op hoe hartelijk wij ontvangen worden en hoeveel tijd iedereen voor ons uittrekt. Overal waar ik geweest ben in China, wordt de tijd genomen voor een uitgebreide theeceremonie en kennismaking, een gesprek en een rondleiding. Dit keer worden we ook meegenomen voor een eenvoudige lunch, we krijgen een catalogus en we krijgen kommetjes aangeboden. Omdat ik de simpelste kleine kommetjes het mooiste vind, mooier dan de kunstig bewerkte geglazuurde kommetjes, krijg ik er zomaar 10 mee. Chenny en Sunny krijgen ieder een heel duur kommetje.
Bovendien krijg ik ook nog een scherf van een heel oud Ming schaaltje. In het midden staat in Grasschrift een tekst die zoiets betekent als “Dit heb ik gemaakt”. In Dehua en omgeving, waar al eeuwen keramiekfabrieken staan, liggen eeuwenoude scherven als het ware voor het oprapen, als je op de juiste plek gaat graven.

Toekomstmogelijkheden in Dehua?

Met mijn mobiel heb ik ook iets van mijn werk laten zien. Ze bleken vooral erg geïnteresseerd te zijn in een reliëfwerk van paperclay en in mijn papiersnedes. Dit bezoek aan Dehua was behalve erg leuk en interessant, ook informatief en verhelderend voor me. Wanneer het me zou lukken om een tweede keer naar China te gaan, weet ik nu in ieder geval welk werk ik hier eventueel zou kunnen gaan en of laten uitvoeren.

Wordt vervolgd