HOME De metaalwerkplaats en het oude handwerk

De metaalwerkplaats en het oude handwerk Op zoek naar het laten uitvoeren van ontwerpen in koper

Theeceremonie en koperwerk
in de metaalwerkplaats

metaalwerkplaats 1
Ik heb drie kleine ontwerpen gemaakt van stevig papier als proefjes voor de metaalwerkplaats. Het zijn kleine voorwerpen omdat ik ze mee moet kunnen nemen in mijn koffer.
In de container, die dienst doet als kantoor, laat ik mijn ontwerpen zien aan de chef van de metaalwerkplaats. Een man die binnen het bedrijf het contact onderhoudt met buitenlandse kunstenaars, tolkt voor me. De chef van de werkplaats is een vlot uitziende, jonge man. Het bedrijf heeft minstens 10 man personeel, die nu aan het werk zijn.

De chef maakt eerst thee voor ons op de traditionele wijze. Het gesprek gaat in het Chinees. Het Engels van mijn tolk is zoekend en haperend. We hebben het over het metaal: koper; over de dikte van het metaal: 1,5 mm; over de kleur en of het gepolijst of gepatineerd moet worden. Verder overleggen we over de plek van de pinnetjes waarmee het object aan de muur gehangen moet worden en over het aantal dat ik wil laten maken.
Aan laserwerk doen ze hier niet, alles wordt nog met de hand uitgesneden. Ik ben verbaasd. Uitzagen lijkt mij een behoorlijk lastige klus, ook al heb ik met opzet niet al te priegelige vormen gemaakt. We besluiten een proefexemplaar te laten maken. Morgen beginnen ze daar mee. De prijs lijkt mij meer dan redelijk en ik mag komen kijken.

Dorpjes in de stad

busreis-metaalwerkplaats
De volgende dag regent het heel hard, de lucht is grijs, vlak en bewegingsloos. Ik neem op tijd de bus die over een vierbaansweg langs de kust voert, langs grote gebouwen en hotels. De weg is omzoomd door palmen en bloeiende, zorgvuldig gesnoeide struiken.

Een kleine afslag gaat naar oude dorpjes landinwaarts. Die dorpen zijn inmiddels helemaal omgeven door de stad. Ik ben gister er doorheen gereden toen we naar een andere werkplaats gingen, waar ik een grote zak klei heb meegekregen.
In die dorpen zijn nog van die straatjes waar een man rustig op zijn gemak midden op straat blijft stilstaan en de auto’s maar moeten wachten. Echt nog dorps dus. Het is er gezellig druk en er zijn allerlei winkeltjes langs de straat, die hun etenswaren hebben uitgestald.

‘Leuk kijken’ naar slijpen, schuren en hameren

metaalwerkplaats 2
Wanneer ik aankom in de metaalwerkplaats, hoor ik de geluiden van slijpen, schuren en hameren. Niemand besteedt aandacht aan mijn aanwezigheid. Gelukkig hoef ik daardoor ook niet moeizaam mijn geoefende woorden voor ‘kijken’ en ‘ leuk’ uit te spreken. Het woord voor ‘leren’ heb ik in mijn kleine woordenboekje nog niet kunnen vinden.
Ik heb de woorden ‘kijken’ en ‘leuk’ flink geoefend, omdat ik niet de indruk wil vestigen dat ik kom controleren, maar de werkers duidelijk wil maken dat ik alleen maar nieuwsgierig en ge├»nteresseerd ben in hun werk en werkwijze. Ik heb me hier dus helemaal voor niks zorgen over gemaakt, want niemand besteedt ook maar enige aandacht aan me. Ik neem foto’s en ook daaraan blijkt niemand zich te storen. De chef is er niet. Niemand heeft me benaderd of wat gevraagd en na een half uur ga ik weer weg. Morgen ga ik nog een keer kijken in de metaalwerkplaats.

Wordt vervolgd