HOME Cursus Van 2de naar 3de dimensie

Cursus Van 2de naar 3de dimensie

Cursus ruimtelijk werken van beeldend kunstenaar Carien Engelhard in Zutphen
De ware lust zit meer in het uitvinden dan in de kennis. Isaäc Asimov, 1920-1992.

Op momenten van groot enthousiasme schijnt het me toe dat er nooit op de wereld door niemand zo iets moois en belangrijks gemaakt is. M.C. Escher, 1898-1972.

VOOR WIE?

  • Voor iedereen die graag tekent en het leuk vindt zich ook andere technieken eigen te maken.
  • Voor iedereen die het leuk vindt om ruimtelijk te werken of dit graag wil leren.
  • Voor iedereen die houdt van experimenteren en nieuwsgierig is om te zien wat hij/zij hiermee kan.
  • Voor iedereen die het plezier wil ervaren van de eigen ontwikkeling.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om professioneel advies bij de hand te hebben.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om in een inspirerende omgeving te werken.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om in een kleine groep bezig te zijn.

N.B. Ervaring met tekenen of ruimtelijk werken is nadrukkelijk geen vereiste.
 
Download hier de cursusfolder:
Cursus ‘Van 2de naar 3de dimensie’

ATELIER
Atelier Carien Engelhard
Kuiperstraat 78
(hoek IJsselkade)
7201 HK Zutphen

 

N.B.

Ook voor mensen die de cursus ‘Van 2de naar 3de dimensie’ al eerder gevolgd hebben en daar erg veel plezier aan beleefden, biedt het opnieuw volgen van deze cursus voldoende mogelijkheden om nieuwe dingen te ontdekken, deze uit te proberen en zichzelf te blijven uitdagen tot het vinden van nieuwe expressievormen.

DE LESSEN
Anders dan in mijn andere cursussen en workshops waar vaak de natuur en het menselijk lichaam dienst doen als model en inspiratiebron en waarbij dus de derde dimensie wordt ‘vertaald’ naar het platte vlak (de tweede dimensie), gaat u in deze cursus experimenteren met het ‘omdenken’ van platte houtskooltekeningen naar ruimtelijke objecten en/of fases die daar tussenin zitten.

De lessen worden iedere laatste vrijdagmorgen van de maand gegeven vanaf augustus 2019 van 9.30 – 12.30 uur.
2019 Eerste lesblok: 30 augustus, 27 september, 8 november!!! en 29 november.
2020 Tweede lesblok: 31 januari, 28 februari, 27 maart en 24 april.
N.B. Hoewel beide lesblokken een identieke opbouw hebben, zal het volgen van 2 lesblokken leiden tot meer verdieping van uw werk, meer expressie en een grotere vaardigheid.

Thuisopdracht na inschrijving: Selectie van 3 inspirerende foto’s
Zodra u ingeschreven bent voor deze cursus ontvangt u van mij per mail het ‘Inspiratieboek’ (A4 pdf) met meerdere inspirerende foto’s. U kunt een webversie van dit boek op deze pagina bekijken en downloaden.
Na ontvangst van een goede printversie kiest u 3 foto’s uit die een grote aantrekkingskracht voor u hebben, uw fantasie in werking stellen en die er voor zorgen dat u zin krijgt om er mee aan de slag te gaan in deze cursus. Waarom dat zo is, doet er eigenlijk niet toe. Het kan een klein detail in de foto zijn, een mooie lijn, de kleur, een schaduw, een vorm, een compositie of wat dan ook. U hoeft niks uit te leggen. Mag wel, hoeft niet.
Het is belangrijk dat de door u uitgekozen foto’s u ertoe aanzetten en op gang helpen om uw eigen tekenhandschrift, tekeningen en vormen te ontwikkelen.
U print uw keuzefoto’s en neemt deze mee naar de cursus.

30 augustus/31 januari: 2D: Ruimte in het platte vlak
Ook in het platte vlak van een zwart-wit tekening -waarbij alleen sprake is van lengte en breedte van de ondergrond- kunt u ruimte -d.w.z. hoogte en diepte- suggereren o.a. door gebruik te maken van kleurverschillen in zwart, wit en grijs, door stapeling, verkleining, overlapping, vervaging, arcering en perspectief. U gaat hiermee experimenteren.

27 september/28 februari: Van 2D naar 3D: Het aanbrengen van hoogte en diepte in en op het platte vlak
De volgende stap is het aanbrengen van hoogteverschillen op en in het platte vlak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reliëf waarbij een bescheiden hoogte wordt gecreëerd bovenop het platte vlak. Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk, door delen geheel of gedeeltelijk uit het platte vlak te verwijderen, kunt u diepte suggereren. Daarnaast kunt u ook met de ondergrond als geheel nog van alles doen: buigen, vouwen, verkreukelen, etcetera. Diverse materialen en gereedschappen kunnen hiervoor gebruikt worden. Kortom, in deze les gaat u lekker experimenteren.

8 november/27 maart: 3D: Muursculpturen en ruimtelijke objecten
In deze les gaat u een van de werken uit de vorige lessen ‘vertalen’ naar een muursculptuur of een ruimtelijk object waar u omheen kunt lopen.
De materialen die deze les beschikbaar zijn: houtskool, papier, ijzerdraad, gaas, touw en papier-maché. Eventueel kunt u ook nog wat eigen materialen meenemen. De technieken die gebruikt worden zijn snijden, knippen, plakken, stapelen, boetseren met papier-maché, buigen, binden en assembleren.

29 november/24 april: Afronding
U kiest aan welk werk en met welke materialen en technieken u door wilt werken om te komen tot een voor u bevredigend eindresultaat.


OPBOUW VAN DE LESSEN
De lessen beginnen om 9.30 uur met het gezamenlijk drinken van een kopje koffie. Dit geeft u de gelegenheid om op een ontspannen manier de overgang te maken van het dagelijks leven thuis naar de les.
Na de koffie beginnen we als ‘warming-up’ met een aantal aanwezigheidsoefeningen. Op die manier trainen we lichaam en geest en bereiden we ons voor op de aandacht, concentratie en rust die bevorderlijk zijn voor creativiteit en kwaliteit. Daarna worden er korte tekenoefeningen gegeven, gevolgd door lesopdrachten.

DE GROEP EN DE BEGELEIDING
Er wordt gewerkt met kleine groepen van 5 tot 10 deelnemers zodat ik alle cursisten de begeleiding kan geven die gewenst is. Mijn begeleiding is gericht op het individu en de individuele behoefte zodat zowel beginners als gevorderden de aandacht en adviezen kunnen krijgen die zij nodig hebben.
 
Voor sommige deelnemers betekent deelname aan deze lessen een eerste kennismaking met tekenen en het aanleren en het oefenen van kijk- en tekentechnieken. Meer ervaren deelnemers zullen deze cursus gebruiken om hun vaardigheden verder te oefenen en uit te breiden.
 
Hoewel iedereen met zijn/haar eigen werk bezig is, leert de ervaring dat het gezamenlijk bezig zijn in een ruimte, deelnemers inspireert tot het uitproberen van andere, soms voor hen nieuwe technieken en een andere manier van kijken. Er heerst een prettige, ontspannen sfeer en meerdere cursisten vertelden mij dat ze iedere keer weer vol nieuwe energie de deur uitgaan.

KOSTEN
De cursussen kosten per lesblok van 4 lessen €160. Dit bedrag is inclusief koffie of thee, materialen, het gebruik van penselen en gereedschappen.
Het cursusgeld is exclusief het inhuren van een model. De kosten voor het inhuren van een model worden per keer hoofdelijk omgeslagen.
U kunt zich per lesblok van 4 lessen inschrijven. Schrijft u zich in voor beide lesblokken, dan krijgt u korting en bedraagt het lesgeld € 300 voor 8 lessen.
Na afloop is het mogelijk om samen te lunchen. Kosten: € 5.

N.B. Iedere laatste vrijdag van de maand is er een Open Werkmiddag van 14.00 – 18.00 uur. Kosten: € 8 per uur.
Hier kunnen cursisten van alle cursussen en workshops doorwerken aan werk waaraan men begonnen is tijdens de les. Tevens kunt u deze middag gebruiken om een gemiste les in te halen. Ik ben aanwezig voor begeleiding en advies indien gewenst, maar u bepaalt of u daar gebruik van wilt maken. De prijs is gebaseerd op het gebruik van de ruimte, het gebruik van ezels, tafels en gereedschappen, koffie en thee en voor mijn beschikbaarheid. Eventuele extra materialen worden apart berekend.

AANMELDEN
Graag eerst schriftelijk aanmelden per telefoon of e-mail: 06 16 13 60 11 of carienengelhard@gmail.com.
Nadat uw aanmelding bevestigd is, dient u het cursusgeld over te maken op bankrekening NL44TRIO 078 68 68 872 t.n.v. C. Engelhard. Pas na ontvangst van het cursusgeld is uw aanmelding definitief.

Let op! Het aantal deelnemers aan de cursus is beperkt door de individuele begeleiding en de ruimte in het atelier. Geef u dus snel op.