HOME ‘Kalligrafie als inspiratiebron’

‘Kalligrafie als inspiratiebron’ Oefenen van penseelstreken en concentratie

Appreciating Chinese Calligraphy

What’s so special
about Chinese calligraphy?

Decoding Chinese Calligraphy

Ascending the Heron Tower

Cursus Kalligrafie als inspiratiebron van beeldend kunstenaar Carien Engelhard in Zutphen
In deze tijd van snelle technologische ontwikkelingen voelen we ons nederig worden als we de penseel opnemen. We voelen ons bevoordeeld dat we deel kunnen zijn van een oude en creatieve beschaving.
Kazuaki Tanahashi (Japanse kalligrafiemeester)
DE CURSUS
In 2015/2016 ben ik naar China geweest om les te krijgen van een docent, gespecialiseerd in historische en hedendaagse Chinese kalligrafie en schilderkunst. Ik wilde ontdekken of en hoe ik deze eeuwenoude technieken zou kunnen gebruiken om nieuwe wegen in te slaan met mijn eigen werk. Ik ben inmiddels zó enthousiast dat ik mij regelmatig verder laat bijscholen. In China werd mij duidelijk dat kalligrafie veel meer is dan puur een schildertechniek, het is ook meditatie en een filosofie.
Het oefenen van de penseelstreken is tevens een methode om te leren geconcentreerd en met aandacht te werken. U zult ontdekken dat elke penseelstreek -als die eenmaal op het papier staat en niet meer te veranderen is- zijn eigen kwaliteit heeft en u zult dit leren waarderen.
Voor alles in het leven geldt dat aandacht en concentratie een positief effect hebben op zowel het plezier als op de kwaliteit van de resultaten. Dat is de les die mij tijdens mijn ‘studie’ in China opnieuw onder de aandacht is gebracht en die les wil ik graag overdragen.
 
Kalligrafie als inspiratiebron
In deze cursus maakt u kennis met de eerste beginselen van de traditionele Chinese kalligrafie: het hanteren van de kalligrafiepenseel en de schrijfwijze van de verschillende karakteronderdelen. In de kalligrafie zijn zowel de beweging als de penseelstreek gebonden aan regels. U leert de basisregels van de penseeltechniek, de penseelbeheersing en -beweging om de karakters te zetten. Iedere les begint met een aantal korte aanwezigheidoefeningen als ‘warming-up’, zodat we geconcentreerd en met gerichte aandacht aan het werk kunnen gaan.
N.B. Naast de formele instructies is er ook veel ruimte om te ontdekken hoe u het geleerde kunt toepassen in uw eigen werk.
 
Oefening baart kunst
Het werken met kalligrafische penselen is niet eenvoudig, mede door de subtiele druk en de draaiingen die met de penseel gemaakt dienen te worden. Alleen veel oefenen levert uiteindelijk die vloeiende beweging op, die in het begin onmogelijk lijkt. De tijd die nodig is om te leren die penseelstreken op de juiste manier te maken, heeft zijn eigen waarde en geeft voldoening en plezier doordat u geconcentreerd bent, volop in ontwikkeling, nieuwe technieken leert en ontdekkingen doet.

VOOR WIE?

  • Voor iedereen die graag tekent of schildert, nieuwsgierig is naar nieuwe technieken en deze wil oefenen
  • Voor iedereen die de basiselementen en -penseelstreken van de kalligrafie wil leren kennen en oefenen.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om geconcentreerd en met aandacht te tekenen of te schilderen, of dit graag wil leren.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om in een kleine groep met eigen werk bezig te zijn.

N.B. Ervaring met tekenen of schilderen is nadrukkelijk geen vereiste.

DE LESSEN
De lessen beginnen met het gezamenlijk drinken van een kopje koffie of thee. Dit geeft u de gelegenheid om op een ontspannen manier de overgang te maken van het dagelijks leven thuis naar de les.
Na de koffie beginnen we als warming-up met een aantal aanwezigheidsoefeningen. Op die manier bereiden we lichaam en geest voor op de aandacht, de concentratie en de rust die nodig zijn voor de penseelstreken die we daarna gaan zetten.
 
Er wordt gewerkt met kleine groepen van 5 tot 10 deelnemers zodat ik alle cursisten de begeleiding kan geven die gewenst is.

ATELIER: Atelier Carien Engelhard, Kuiperstraat 78
(hoek IJsselkade), 7201 HK Zutphen
.
Download hier de folder: Cursus kalligrafie seizoen 2018-2019
WANNEER?
Om ook mensen met een baan de gelegenheid te bieden deze cursus te volgen wordt deze zowel op donderdagavond als op donderdagochtend georganiseerd. De beide cursussen zijn identiek. U kunt zich per lesblok van 4 lessen inschrijven.

Kalligrafie avondcursus
Iedere eerste donderdagavond van de maand van 19.00 tot 22.00 uur.
Eerste blok: 6 september, 4 oktober, 1 november, 6 december 2018.
Tweede blok: 7 februari, 7 maart, 4 april en 2 mei 2019.

Kalligrafie ochtendcursus
Iedere laatste donderdagmorgen van de maand van 9.30 tot 12.30 uur.
Eerste blok: 30 augustus, 27 september, 25 oktober en 29 november 2018.
Tweede blok: 31 januari, 28 februari, 28 maart en 25 april 2019.

KOSTEN
De cursus kost €160 per lesblok van 4 lessen. Dat is inclusief alle materialen, gebruik van penselen, koffie en thee. Schrijft u zich in voor beide lesblokken, dan krijgt u korting en bedraagt het lesgeld €300.
N.B. Hoewel beide lesblokken een identieke opbouw hebben, zal het volgen van 2 lesblokken leiden tot meer verdieping van uw werk en een grotere vaardigheid.

AANMELDEN
Graag eerst schriftelijk aanmelden per telefoon of e-mail: 06 16 13 60 11 of carienengelhard@gmail.com.
Nadat uw aanmelding bevestigd is, dient u het cursusgeld over te maken op bankrekening NL44TRIO 078 68 68 872 t.n.v. C. Engelhard. Pas na ontvangst van het cursusgeld is uw aanmelding definitief.